Telia melder at de nå i Finland lanserer kjernenett med 5G standalone som første operatør i Norden. Først når Telia eller Telenor gjør det samme i Norge får trådløst bredbånd garantert kapasitet.
5G i Norge

Når får Norge 5G ?

Viste du dette ? Det er enorm forskjell i den trafikkmengde som man vanligvis har i fibernett og i mobilnettene. Det kan være en månedlig trafikkmengde i fastnett på mer enn 500 GB, mens det i normale mobilpakker er under 10 GB I de mest grisgrendte strøkene.

Den store prøvesteinen grisgrendt kan lett bli steder med få husstander og kanskje en årlig kulturfestival – eller sykkelløp som Arctic Race – i området. Økonomien i å bygge mobil kapasitet for den ene begivenheten årlig vil selvsagt være svært tvilsom. Det er derfor stadionløsninger ofte har basert seg på wifi rett inn i fastnettet.https://unmo.no/intelligent-world-2030-bedrifter/

 

Mobil nettet-Fortsatt mange kapasitets-utfordringer! – Et must for FWA

Som kjent har alle mobilnett i Norge – også 5G – basert seg på deling av trafikk. Derfor må båndbredde-slukende applikasjoner som TV i fastnettversjonen FWA deler kapasitet med annen mobiltrafikk. Bare med 5G SA kan nettet skivedeles slik at FWA-abonnentenes båndbredde kan garanters ikke å bli påvirket av annen mobiltrafikk. Det er også denne stand-alone versjonen som gjør det mulig å implementere privat nett i det vanlige kommersielle nettet.

https://unmo.no/de-beste-losningene-for-din-bedrift-kontaktsenter-losninger/3cx/

Fortsatt langt frem til 5G og private nett.

 

Operatørene kommer ikke vekk fra at uansett må basestasjonene ha kapasitet til å dekke både kunder med trådløst bredbånd i hjem eller hytte og omkringliggende trafikk. En av de største utfordringene spesielt i byene er å bygge kapasitet langs hovedtrafikkårer og nær stadioner der båndbreddebehovet peaker i rushtrafikken eller under kamper..

Unmo Naas Cloud Campus

Wi-Fi6 med sky administrert nettverk – Unmo Naas Cloud Campus vil derfor lenge enda være det beste alternativet for Private nettverk.

For å hjelpe virksomheter med å bygge et fullt trådløst Wi-Fi 6-nettverk med null blindsoner og uavbrutt roaming, annonserte Unmo syv tillegg til AirEngine Wi-Fi 6- produktfamilien fra Huawei. Spesielt leverer Huawei helt nye veggplate-AP-er bedre trådløse signaler til hotellrom og studentrom, og nye trippelradio-høyytelses-AP-er sikrer en avbruddsfri opplevelse på overfylte steder som klasserom og stadioner.

https://unmo.no/vi-leverer/cloud-campus-wi-fi/

Utstyr for Wi-Fi6 kommer også som standart med innebygd støtte for IoT. Aksesspunkter har innebygd støtte for flere typer radiosignaler som f.eks. Bluetooth, ZigBee,RFID, Li-Fi m.m. Forskjellige typer sensorer støtter forskjellige typer radiosignaler, det er derfor nødvendig å støtte mange standarder. Enhetene støter også nye teknologier som NB-IoT («Narrowband IoT») ,LTE-M («Long Term Evolution for Machines»).

Unmo Naas Cloud Campus støtter LoRaWAN-teknologi (Long Range Wide Area Network).

Sensornett er nå bygd ut i mer enn hundre kommuner, og dekker over en million husstander. I tillegg til installasjoner hos virksomheter  tilbys det flere tjenester til kommuner over sensornettverket, som for eksempel vannstandsmåling, smart søppelhåndtering og varsel om glatte veier.
LoRaWAN er en protokoll som passer veldig godt til denne type måledata, hvor du vil ha mange sensorer og relativt enkle, konsise data tilbake. Dessuten har den en lisensfri frekvens, og ser foreløpig ut til å være den IOT-teknologien der utviklingen av sensorer går raskest for øyeblikket. I tillegg bruker den veldig lite energi på å overføre data, slik at sensorene har veldig lang batterilevetid – typisk opp mot ti år.

https://unmo.no/vi-leverer/fiberbredband/